Bezig met laden...

Meer over het Internationaal Klompenmuseum

Geschiedenis

Het Klompenmuseum Gebr. Wietzes in Eelde, in de kop van Drenthe, is genoemd naar de twee laatste klompenmakers in Eelde: Eiso Wietzes (1916 – 1977) en Egbert Wietzes (1925 – 1988). Niet alleen vervaardigden zij op zeer vakkundige wijze gebruiksklompen; zij verzamelden ook klompen uit vele landen.

Na het overlijden van Egbert krijgt de Stichting Klompenmuseum Gebr. Wietzes het beheer over de collectie klompen, plusminus 600 paar, en klompenmaker gereedschappen. In 1990 wordt het Klompenmuseum Gebr. Wietzes in Eelde geopend. In 2002 komt de totale collectie in bezit van het Klompenmuseum.

Deze collectie werd in 1990 uitgebreid met een collectie van klompen en uniek klompenmakergereedschap uit Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje van de heer H.P. Bongers uit Enschede, leraar aan een Technische school in Enschede.
Het Internationaal Klompenmuseum bezit de belangrijkste en grootste collectie klompen van Europa. De collectie wordt nog steeds aangevuld met giften en aankopen: In 2009 heeft het bestuur van het museum een grote collectie unieke, bijna 600 paar, klompen uit Frankrijk aan kunnen kopen. De collectie bestaat nu uit meer dan 2.400 paar klompen uit ongeveer 43 landen.

Egbert Wietzes in zijn winkel met klompenverzameling

De totale, internationale collectie omvat:
- ruim 3.000 paar verschillende klompen, houten zolen en ander schoeisel met een houten zool uit de hele wereld.
De grootste en meest uitgebreide collectie ter wereld.
- honderden stuks gereedschappen uit 6 Europese landen
- enkelvoudige machines (± 1920) uit Nederland, Duitsland en Frankrijk
- archiefmateriaal over de klompen en de collectie van het museum, informatiemateriaal, zoals boeken, krantenartikelen, foto’s, enz. enz.

Belangrijke pijlers van het Klompenmuseum zijn de uitgebreide collectie en een gezonde bedrijfsvoering. Maar het museum kan alleen bestaan door de inzet van ca. 60 vrijwilligers. Alle vrijwilligers zijn bij het museum gelijkwaardig, of je nu gastvrouw bent, rondleider of bestuurslid. Het stichtingsbestuur bestaat uit meewerkende bestuursleden, die op deze wijze nauw contact houden met de medewerkers en op de hoogte blijven van het dagelijks reilen en zeilen.

Hieronder vindt u informatie over vrijwilliger worden bij het museum, klompen adopteren, vriend worden, schenkingen, onze organisatie en links.

Vrijwilliger worden

Zet uw talent, kennis en of kunde in voor het Klompenmuseum.

Het Internationaal Klompenmuseum in Eelde bestaat niet zonder vrijwilligers. Hebt u tijd en wilt u wat doen, zet dan uw talent, kennis en/of kunde in voor dit Internationale museum. Momenteel zijn er ongeveer 60 vrijwilligers. Denkt u dat dat veel is? Met jaarlijks vele bezoekers en de eerder beschreven enorme collectie is er meer dan genoeg te doen! En onze vrijwilligers werken veelal samen en zoeken elkaars gezelschap graag op.

Vrijwilligers werken volwaardig mee in het ‘bedrijf’ dat het Klompenmuseum is. Zij zijn gastheer of gastvrouw, leiden gasten rond in het Nederlands, Engels of Duits, denken mee over de jaarlijkse tentoonstelling en helpen deze inrichten, verzorgen de reserveringen van groepen, plannen de inzet en bezetting van vrijwilligers, ondersteunen bij technische zaken, inkoop van materialen, het verzorgen van publiciteit en het onderhouden van de communicatie middels een nieuwsbrief, de website, en regelmatige media-aandacht. En uiteraard nemen enkele van hen zitting in het bestuur.

 

Wij dragen onze vrijwilliger een warm hart toe en bieden veel: een warme omgeving waar je sociale contacten op doet, bijeenkomsten rond Nieuwjaar, voor de opening in maart, een tussenevaluatie van het seizoen in juni, een eindevaluatie in november en een uitje met alle vrijwilligers naar een collega-museum met diner om het jaar af te sluiten. Wij hebben bij de gemeente Tynaarlo voor onze vrijwilligers de nodige verzekeringen, o.a. de ongevallenverzekering, de WA verzekering, rechtsbijstandverzekering, enz.

Wilt u meer van en over het Klompenmuseum weten, neem dan vrijblijvend contact op met: Gerla Niemeijer – Tel. 06-43431324.

U kunt ook een e-mail sturen naar [email protected], dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

Adopteer een paar klompen

Waarom willen wij graag dat u een paar klompen adopteert?

Het museum wil op termijn een nieuw en groter museum realiseren. Voor dit alles zijn fondsen nodig; daarom kunnen fans van het museum een paar klompen adopteren. Uw naam komt bij de desbetreffende klompen in de expositie en op de website, u krijgt gratis toegang voor 2 personen tot het museum, een eigen festiviteit rond de jaarlijkse opening van de nieuwe expositie met een hapje en drankje en een foto in lijst van de klompen met uw naam erbij. U kunt dit als bedrijf gebruiken bij uw publiciteit.

Wat kost het adopteren van paar klompen?
Nederlandse klompen € 50,00 per jaar - Categorie A*
Buitenlandse klompen € 100,00 per jaar - Categorie B*
Speciale klompen € 250,00 per jaar - Categorie C*
* Minimaal voor 2 jaar
Natuurlijk heeft het Klompenmuseum veel meer klompen dan de klompen die op de wand hangen.
De geadopteerde klompen die niet in expositie zijn hangen in fotolijsten in de koffieruimte van het Klompenmuseum.

Wat krijgt u hiervoor terug?
- gratis toegang voor 2 personen tot het Internationaal Klompenmuseum
- 2x per jaar de Nieuwsbrief - Museumberichten
- speciale dag, na de opening van een nieuwe expositie, met een hapje en een drankje
- een ingelijste foto van de klompen die u adopteert met uw eigen naam er bij
- u kunt dit, als bedrijf, gebruiken bij uw publiciteit (goodwill).

Natuurlijk heeft het Klompenmuseum veel meer klompen dan de klompen die hier op de wand hangen.

Helpt u ons? 

De foto's van de klompen hangen in de koffieruimte van het Klompenmuseum

Alt

Vriend worden

Het museum ontvangt geen subsidies van de gemeente en/of de provincie en moet het dus op eigen kracht zien te redden. Er zijn verschillende manieren om het museum te ondersteunen en elke financiële bijdrage is van harte welkom. Naast schenkingen en adoptie van een paar klompen, bestaat de mogelijkheid Vriend te worden.
Voor 25,00 euro per jaar bent u al Vriend. U ontvangt 2x per jaar ons nieuwsbulletin “Museum berichten” en hebt doorlopend gratis toegang voor 2 personen.

Ik meld mij aan als Vriend van het Internationaal Klompenmuseum.
Als Vriend word ik op de hoogte gehouden via de Nieuwsbrief. Ook heb ik, samen met een huisgenoot, gratis toegang tot het museum.

CAPTCHA
Ik ben geen robot.

U ontvangt van ons een bevestiging van uw aanmelding en een factuur voor de contributie.

Schenkingen

De Stichting Klompenmuseum Gebr. Wietzes is bij de belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Hoe werkt ANBI in uw voordeel?
Giften aan organisaties met een ANBI-status zijn fiscaal aftrekbaar. De Belastingdienst werkt hiervoor met een drempel. Alle giften die u doet aan ANBI-instellingen moeten meer dan 1% van uw belastbaar inkomen zijn. Alles wat u daarboven schenkt komt voor aftrek in aanmerking.

Met een periodieke gift geldt deze drempel niet. Bij een periodieke gift legt u vast dat u vijf jaren achtereen een bepaald goed doel elk jaar een vastgesteld bedrag geeft. Een (gratis) schriftelijke afspraak met het door u gekozen goede doel is voldoende voor de Belastingdienst. Hierdoor zijn ook kleine schenkingen vanaf de eerste euro aftrekbaar, waardoor u tot maximaal 52% (afhankelijk van het belastbaar inkomen) van uw gift van de belastingdienst terug krijgt.

Als u overweegt om aan de Stichting Klompenmuseum Gebr. Wietzes te schenken, overweeg dan zeker een periodieke gift. U krijgt dan over elk bedrag een belastingaftrek en wij de zekerheid dat we vijf jaar lang op een schenking mogen rekenen.

ANBI gegevens Stichting Klompenmuseum Gebr. Wietzes
Bezoekadres

Wolfhorn 1a, 9761 BA Eelde

Postadres
Postbus 13, 9765 ZG Paterswolde

www.klompenmuseum.nl
[email protected]

RSIN Nummer: 804490272

 

 

Bestuurders

Voorzitter: Jan Smits
Secretaris: Dineke Vos
Penningmeester: Harry Visser

Algemene bestuursleden:
Bertus van den Hof (pr), Helga Damstra, Gerla Niemeijer, Martha Veldkamp, Sjoerd van der Wulp.

Bekijk ons Jaarverslag en de jaarrekening over 2022