»»»»»» informatiemateriaal

pdf geschiedenis voetbekleding Geschiedenis van de voetbekleding met houten zool (pdf)
De oerschoen van de mens is waarschijnlijk een omhulling van een dierenhuid zonder zool geweest, die als een buidel om de enkel werd gespannen. De sandaal trad echter ook al voegtijdig op; ze bestond uit een zool van leer, dierenhuid, hout, boomschors of palmbladeren, die door middel van pezen, riemen, bast of andere vezels van planten aan de voet werd gebonden.

pdf ontwikkeling klompindustire Ontwikkeling van de Klompenindustrie in de 20ste eeuw (pdf)
Na 1890 loopt de verkoop van klompen sterk terug. De opkomende schoenenindustrie – die de leren schoen als godkoop massaproduct gaat vervaardigen – is hiervan de oorzaak.
Met het uitbreken van de eerste Wereldoorlog in 1914 breken er voor de klompenmakers gunstige tijden aan. Door de schaarste aan leren schoenen en het vrijwel tot stilstand komen van de Belgische klompeninvoer, trekt de klompenverkoop sterk aan. Vele klompenbedrijven beleven een periode van bloei. De prijs van klompen stijgt en om de nood te lenigen besluit de Tweede Kamer klompenbonnen te verstrekken.

pdf spreekbeurt Spreekbeurt (pdf)
Het maken van klompen met de hand. Tegenwoordig rolt het merendeel van de klompen zo van de lopende band. Er zijn nog wel een aantal plaatsen in Nederland waar men het ‘klompenmaken met de hand’ kan zien en waar de klompenmakers hun geliefde ambacht demonstreren. Om van een stuk hout een klomp te maken is veel vakkennis nodig. Deze vakkennis krijgt de klompenmaker uit ervaring, maar enige aanleg voor het werk is vereist.

pdf lesbrief Lesbrief (pdf)

pdf van een klomp een zeilboot maken Van een klomp een zeilboot maken (pdf)

 

Boek: Europese klompen, geschiedenis en verscheidenheid

AANBIEDING € 10,00 excl. verpakking- en verzendkosten (in Nederland).

Via deze email-link kunt u contact opnemen met het Klompenmuseum om het boek te bestellen.

 

Dit boek geeft een overzicht van Europese klompen die in al hun diverse vormen en met al hun verschillende versieringen zijn gemaakt en gedragen. Totnogtoe is zo'n overzicht in boekvorm niet verschenen.
Wel geven Nederlandse, Duitse en Spaanse studies uitgebreide informatie over het vak van de klompenmaker, het gebruikte gereedschap, de sociale omstandigheden in deze branche, etc.

boek europese klompenAfgezien van de Spaanse studie, besteden deze boeken echter weinig aandacht aan de klompen zelf, die in elk Europees land in vorm verschillen,en in ieder dorp en zelfs daar per klompenmaker anders zijn versierd.
De namen van de klompenmakers die de beschreven exemplaren hebben vervaardigd, worden in dit boek niet genoemd. Wel zijn ze in de documentatie van het museum gedeeltelijk aanwezig.

Door mijn tienjarige beheer van de collectie en documentatie, het maken van exposities en het geven van informatie aan bezoekers tijdens rondleidingen, heb ik veel kennis gekregen over dit onderwerp.
Nu de traditionele vormen en versieringen van de duizenden klompenmakers bijna zijn verdwenen, hoop ik dat dit boek bijdraagt aan het herkennen van de nog bestaande klompen.

Het is mogelijk een deel van het boek in te zien.pdf inzage boek europese klompen