»»»»»» andere exposities

"De werkplaats" - In deze ruimte staan de enkelvoudige klompenmachines uit Duitsland, Frankrijk en Nederland opgesteld. Zeer bijzonder is de houten klompenmachine uit 1915, gemaakt in de provincie Groningen. Naast het zgn. “Wietzes hoekje” zijn er o.a. nog een mallenverzameling van de familie Akkerman uit Sondel (Friesland), Nederlands gereedschap en zaagmachines te zien. In het "Wietzes hoekje" is de werkplek van onze klompenmaker Ep Wietzes te zien. Op de film is te zien hoe hij hier een klomp met de hand maakte. Zijn gereedschappen en andere voorwerpen zoals medailles, een diploma, zijn werkschort enz. hangen aan de wand.
Op zijn verftafel staan bijzondere klompen b.v. smokkelklompen en klompen voor mensen met een voetafwijking. Daarnaast zijn er een lintzaag, motorzaag, schuurmachine, handzagen, bijlen, katrollen en touwen te zien. Naast de werkbank hangt een grote foto van zijn vader. Dat was zijn leermeester.

"Geschiedenis" - Met behulp van afbeeldingen, resultaten van opgravingen en dergelijke wordt het verleden belicht. Een foto toont één van de oudste (1271) klompen van Nederland, gevonden in Rotterdam. Hier zijn ook echte trippen of platijnen uit de stad Groningen van 500 jaar oud te zien. Daarnaast staan een aantal paar oude kinderklompjes.

"Nederlandse klompen" - tientallen paren klompen vanuit alle provincies van Nederland zien. Vele verschillende vormen en versieringen zijn hier te bewonderen.

"Europese klompen" - klompen uit veel landen van West Europa, zoals: Litouwen, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje.

"Bijzonder schoeisel" - Hier wordt schoeisel, met een houten zool, getoond uit diverse landen van Azië en Afrika.

 

Impressies:

 

Een kleine impressie van
bijzondere klompen
uit verschillende landen.

Een kleine impressie van
Europese klompen.

Een kleine impressie van
Nederlandse klompen.