»»»»»» ARCHIEF persberichten 2010

  1. Waardebepaling achteraf (augustus)
  2. Maatschappelijke stages (oktober)
  3. Oktobermaand Kindermaand (oktober)
  4. 4.000ste bezoeker tijdens Rabobank Museumdag (oktober)

1: De museumbezoeker bepaalt na het bezoek zelf wat hij/zij het waard vindt. Bezoekers aan Internationaal Klompenmuseum bepalen zaterdagmiddag 28 en zondagmiddag 29 augustus (14.00 – 17.00 uur), nadat ze het Klompenmuseum bezichtigd hebben, wat zij voor het bezoek over hebben.

Het bestuur van het Klompenmuseum wil met deze actie een breder publiek bereiken. Ook de mensen die denken en zeggen dat ze weten wat klompen zijn, maar nog geen bezoek hebben gebracht aan het museum met de belangrijkste collectie klompen van Europa.

Velen weten niet dat Klompenmuseum Gebr. Wietzes te Eelde ± 2.200 paar klompen, schoeisel met houten zool, uit 43 landen bezit. Helaas kan maar een klein deel van de totale collectie geëxposeerd worden.

Dit jaar exposeert het Klompenmuseum een deel van de, in 2009, aangekochte collectie unieke Franse klompen tentoon. Tot deze verzameling behoren zeer bijzondere souvenir-, kinder-, vrouwen-, bruids- en kunstklompen. Daarnaast zijn er ‘enseignes’, grote klompen die dienst hebben gedaan als uithangbord. Naast de zeer fraaie Franse sabots en galoches zijn er natuurlijk ook Nederlandse klompen van diverse klompenmakers en andere internationale klompen te zien.

Bezoekers kunnen in het Klompenmuseum een kop koffie/thee drinken. Voor souvenirs is er de museumwinkel met o.a. eigen producten.

terug naar boven


2: De jeugd ontmoet museum
Het Internationaal Klompenmuseum in Eelde gaat maatschappelijke stages invoeren. Ondersteund door Drents Plateau en STAMM CMO kijken we op welke manier dit binnen de organisatie past.

Enthousiast, creatief en kindvriendelijk

In oktober is het ook bij het Klompenmuseum Oktobermaand Kindermaand. Voor 3, 10, 17 en 24 oktober 2010 zoeken we enthousiaste studenten die één of meerdere zondagmiddagen van 12.30 tot 17.30 uur in het museum willen zijn om kinderen in de basisschoolleeftijd bij het knutselen met de klomp te assisteren. Ben jij enthousiast, creatief en kindvriendelijk en lijkt het je leuk om je stage bij het Klompenmuseum te lopen, dan kun je je aanmelden bij je maatschappelijke stagecoördinator op je school of bij het vrijwilligerssteunpunt van de gemeente Tynaarlo (http://www.mas-tynaarlo.nl/).

Het Klompenmuseum is een museum dat volledig gerund wordt door vrijwilligers. Het fungeert als voorbeeld voor andere organisaties in Drenthe en zelfs landelijk om maatschappelijke stages in te voeren. Aan het einde van de projectperiode ligt er een draaiboek dat andere organisaties kunnen gebruiken om in hun organisatie ook maatschappelijke stages in te voeren.
Ook voor het seizoen 2011 (1 april – 1 oktober) kijkt het Klompenmuseum waar mogelijkheden zijn voor maatschappelijke stages. Jongeren uit de gemeente Tynaarlo zijn het meest voor de hand liggend, maar ook buiten Tynaarlo zijn leerlingen welkom.

Vanaf schooljaar 2011-2012 zijn maatschappelijke stages wettelijk verplicht voor alle leerlingen die dat schooljaar starten op het voortgezet onderwijs. Een maatschappelijke stage houdt in dat jongeren vrijwilligerswerk doen tijdens hun middelbare schoolperiode. Dat is goed voor anderen en voor hun persoonlijke ontwikkeling. Veel scholen zijn al begonnen met de invoering van maatschappelijke stages.

terug naar boven


3: Ben jij tussen de 4 en 12 jaar? Dan kun je elk weekend GRATIS meedoen.
Als je op de basisschool zit dan kun jij 4 zondagmiddagen, tijdens Oktobermaand Kindermaand, gratis naar het Klompenmuseum in Eelde. Je vader/moeder of opa/oma of iemand anders moeten wel met je meekomen. Zij vinden het vast ook hartstikke leuk om samen met jou een leuk klompenkunstwerk te maken, nadat jullie een rondleiding door het Klompenmuseum hebben gehad.

De rondleiding door het museum begint met een video over het maken van klompen. Daarna bezoek je de werkplaats waar de klompenmakermachines staan en dan ga je naar de expositieruimte waar een hele bijzondere klompencollectie tentoongesteld staat onder de titel CHAPEAU! SABOT FRANCAIS (Franse klompen). Hier kun je zien hoe klompen er ook uit kunnen zien. Wanneer je genoeg inspiratie hebt opgedaan, krijg je een klompje van het museum en mag je aan de slag met je eigen klompenkunstwerk! Een bootje, een auto, een muis, wat maak jij van de klomp?
Wow, de mensen van het Klompenmuseum zijn benieuwd wat voor klompenkunstwerk jij gaat maken.

Voor je vader/moeder of opa/oma of iemand anders kost het € 3,50 per persoon. Tot 13 jaar mag je dan dus gratis naar dit prachtige Klompenmuseum waar je klompen uit heel veel landen kunt zien.

terug naar boven


4: 4.000ste bezoeker tijdens Rabobank Museumdag
Internationaal Klompenmuseum heeft voor het eerst in haar 20-jarig bestaan de 4.000ste bezoeker in haar museum mogen begroeten.

Om plusminus 12.30 uur liep de familie Braam: vader Pieter, moeder Trees met hun kinderen Nienke, Jeannet en Harm Jan uit Hoogezand niets vermoedend het Klompenmuseum binnen om tijdens de Rabobank Museumdag dit museum eens te bezoeken. Medewerkers van het Klompenmuseum begroetten de familie zeer hartelijk en vertelden dat zij, één van hun vieren, de 4.000ste bezoeker in 2010 waren. Voor het eerst in het 2-jarig bestaan van het Klompenmuseum dat er op jaarbasis 4.000 mensen het museum bezoeken. De familie Braam ontving een bos bloemen van het Klompenmuseum. Het museum mocht van de Rabobank Noord-Drenthe de familie Braam een aantal badhanddoeken overhandigen.

De familie Braam vertelde later dat zij deze keer niet ver van huis wilden, omdat zij net een aantal dagen weg waren geweest. Het Klompenmuseum in Eelde is dan, vanuit Hoogezand, niet ver. Trees vertelde dat het leuk was om tijdens de Rabobank Museumdag de 4.000ste bezoeker voor het Klompenmuseum te zijn, ook omdat zij 25 jaar bij de Rabobank in Hoogezand had gewerkt.
Alle leden van de Rabobanken in Groningen hadden een uitnodiging in de bus gekregen om, gratis, een aantal musea in Groningen en Drenthe te bezoeken.

De expositie 2010 “CHAPAEU!   SABOTS FRANÇAIS”, de vele publiciteit en de gerenoveerde expositieruimte hebben bijgedragen aan dit geweldige resultaat.
Ook het feit dat veel bezoekers het Klompenmuseum aangeprezen hebben bij vrienden, kennissen en familie heeft hieraan meegeholpen.

Het bestuur en medewerkers van het Klompenmuseum zijn enorm blij, trots en tevreden dat zij dit jaar door de grens van 4.0000 bezoekers zijn gegaan. De zestig medewerkers van het museum hebben dit jaar weer veel en goed werk verricht. Dit kan alleen als het leuk vrijwilligerswerk is en er gewerkt wordt in een gezellig team.

Bijschrift bij de foto:
Bertus van den Hof, bestuurslid en pr-man van het Klompenmuseum, overhandigt Trees, Pieter en de kinderen Nienke, Jeannet en Harm Jan Braam een bos bloemen en badhanddoeken.

terug naar boven