»»»»»» ARCHIEF nieuwtjes 2012

Nieuwtjes 2012

 1. Zet uw talent....
 2. Museumweekend
 3. Adopteer een paar klompen
 4. Filmpje over het klompenmuseum op YouTube (extern)
 5. Stichting Specsavers Steunt - help het Klompenmuseum aan een donatie.
 6. De Nederlandse Museum Agenda 2013 is al weer uit
 7. CFactory 2012 presenteert: Vrijdag 21- Zaterdag 22- Zondag 23 september 2012
 8. 356 klompjes zaten er in de pot

1. Zet uw talent, kennis en of kunde in voor het Klompenmuseum.
Het Internationaal Klompenmuseum in Eelde vraagt vrijwilligers. Hebt u tijd en wilt u wat doen, zet dan uw talent, kennis en/of kunde in voor dit Internationale Eelder museum. Momenteel zijn er plusminus 65 vrijwilligers die dit nu al voor het museum doen. Velen denken, het is maar een klein museum, maar daar ga je anders over denken als je iets gaat doen voor het museum.

Het is een “bedrijf” met veel taken en werkzaamheden, o.a.:
 • gastheer/gastvrouw
 • rondleiden (Nederlands, Engels, Duits)
 • jaarlijks bedenken en inrichten van de tentoonstelling
 • reserveringen van groepen verzorgen
 • planning voor de bezetting maken
 • technische zaken
 • inkopen
 • Nieuwsbrief maken
 • enz., enz.
 • Ook zijn er bestuursleden nodig.
Wat krijg je hiervoor terug:
 • een warme omgeving waar je sociale contacten op doet
 • de Nieuwjaarsborrel om bij te praten
 • een bijeenkomst in maart om iedereen bij te praten over de nieuwe tentoonstelling en andere zaken
 • in juni een tussenevaluatie over het lopende seizoen
 • in november de eindevaluatie van het seizoen
 • en een uitje naar een collega museum met aansluitend een diner.
 • voor vrijwilligers bij het Klompenmuseum is er bij de gemeente Tynaarlo o.a. de ongevallenverzekering, de WA verzekering, rechtsbijstand verzekering, enz.
Wilt u meer van en over het Klompenmuseum weten, neem dan vrijblijvend contact op met:
Janny Hoenders, tel. 050-3091968, Bertus van den Hof, tel. 06-27244459.
U mag ook het contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

terug naar boven


2. Museumweekend

museum-weekend

terug naar boven


3. Adopteer een paar klompen

Waarom willen wij graag dat u een paar klompen adopteert?

Dit Internationaal Klompenmuseum is op 19 mei 1990 geopend.

De broers Eiso en Egbert Wietzes, de laatste klompenmakers in Eelde, waren naast klompenmaker ook klompenverzamelaar. Hun internationale collectie van ± 600 paar klompen is de basis geweest voor het museum.

Het Internationaal Klompenmuseum bezit de belangrijkste en grootste collectie klompen van Europa. De collectie wordt nog steeds aangevuld met giften en aankopen en bestaat nu uit meer dan 2.200 paar klompen uit ongeveer 40 landen. In 2009 heeft het bestuur van het museum een grote collectie unieke, bijna 600 paar, klompen uit Frankrijk aan kunnen kopen.

Dit museum wordt draaiende gehouden door ongeveer 65 onbetaalde medewerkers.

Het Klompenmuseum ontvangt geen structurele subsidie van gemeente of provincie. Voor projecten van omvang wordt aangeklopt bij overheden, fondsen en anderen. Het museum moet alles bekostigen uit de inkomsten van:

 • entree
 • winkelverkopen
 • koffie/thee verkopen

In 2002 heeft het bestuur van het museum besloten om op termijn te proberen een nieuw en groter museum te realiseren.

Wat kost het adopteren van paar klompen?

Nederlandse klompen €   50,00 per jaar - Categorie A
Buitenlandse klompen € 100,00 per jaar - Categorie B
Speciale klompen € 250,00 per jaar - Categorie C

Wat krijgt u hiervoor terug?

 • gratis toegang voor 2 personen tot het Internationaal Klompenmuseum
 • 2x per jaar de Nieuwsbrief - Museumberichten
 • speciale dag, na de opening van een nieuwe expositie, met een hapje en een drankje
 • een ingelijste foto van de klompen die u adopteert met uw eigen naam er bij
 • u kunt dit, als bedrijf, gebruiken bij uw publiciteit (goodwill)

Natuurlijk heeft het Klompenmuseum veel meer klompen dan de klompen die hier op de wand hangen.

Helpt u ons?

De klompen hangen in de koffieruimte van het Klompenmuseum

terug naar boven


5. Stichting Specsavers Steunt - help het Klompenmuseum aan een donatie.

Bertus heeft het Klompenmuseum aangemeld voor Stichting Specsavers Steunt. Omdat alle winkels van Specsavers een steentje bij willen dragen aan de lokale gemeenschap, geven ze per verkochte bril of hoortoestel een vast bedrag aan de Stichting. Dit bedrag schenken ze aan lokale doelen die de samenleving ten goede komen. Ieder jaar in september kan elke Specsavers-winkel twee goede doelen in de buurt blij maken met een donatie. Zij willen hun klanten graag betrekken bij de gekozen doelen per winkel. Dit gaat als volgt: bij aankoop van een bril of hoortoestel krijgt u een muntje. Dit muntje kun je doneren in een van de twee spaarboxen die op de toonbank staan. Elke spaarbox staat voor een lokaal goed doel. En het muntje vertegenwoordigt een deel van de waarde van uw aankoop. Alle Specsavers-winkels sparen automatisch voor goede doelen, maar je kunt zelf ook een bijdrage leveren. Als je extra muntjes koopt in de winkel, vergroot je de donatie die een lokaal goed doel uiteindelijk ontvangt. Bezoek de website: http://stichtingspecsaverssteunt.specsavers.nl De stemperiode is nu begonnen en duurt tot en met 31 augustus. Ga naar de pagina van het Klompenmuseum en stem op het Klompenmuseum: http://stichtingspecsaverssteunt.specsavers.nl/groningen-paddepoel/stichting-klompenmuseum-gebr-wietzes_10326/

Stuur Bertus eventueel een e-mail en vraag om de link naar de stem pagina. Help het Klompenmuseum zoveel mogelijk stemmen te verzamelen, zodat wij in september misschien een donatie kunnen ontvangen. Gebruik je e-mail adressenboek, Facebook, Twitter, Hyves en Google+ om je vrienden en kennissen te benaderen en zorg ervoor dat het Klompenmuseum in de top-2 van de Specsavers-winkel Groningen Paddepoel eindigt.

terug naar boven


6. De Nederlandse Museum Agenda 2013 is al weer uit.

Dit jaar is het onderwerp “Kunst & Vliegwerk”.
Het Internationaal Klompenmuseum staat ook voor 2013 weer in deze agenda. De Agenda is te koop in het Klompenmuseum. Hij kost € 14,95. U kunt de agenda ook via e-mail bestellen via het contactformulier.
De Agenda kost dan € 14,95 + verzendkosten.
Het is een mooie Agenda om hem iemand cadeau te doen en ook te gebruiken als einde jaarscadeau. museum-agenda

 

terug naar boven


7. CFactory 2012 presenteert: Vrijdag 21- Zaterdag 22- Zondag 23 september 2012

De Tafel van de Idee!
Onder bevlogen leiding van Terts Brinkhoff, pionier van de Parade, komt de ‘Tafel van De Idee’, 120 meter lang, naar Hengelo! Na een succesvolle toer langs steden als Amsterdam, New York en Berlijn staat de tafel in het weekend van 21, 22 en 23 september in Hengelo en is daarmee een verbindend podium voor kunst, cultuur en economie. Het thema voor dit weekend is: ‘Cash Cow’!

Cash Cow volle MONT ‘High Tea
De 120 meter lange tafel fungeert als podium waaraan met 600 mensen gegeten kan worden. Op de tafel wordt gekookt, geacteerd, gedanst, gezongen, gespeeched en geparadeerd. Een nader bekend te maken programma volgt. De tafel is bedekt met tafelkleden met daarop de kaart van de Creatieve Fabriek. Iedereen mag zijn toekomstdromen over de Fabriek en haar omgeving neerpennen en ondertussen genieten van een verrassend programma op de tafel. Gaat het lukken om het voltallig MONT bestuur (Muenster, Osnabruck, Netwerkstad Twente) aan tafel te krijgen? Een link naar de website van dit unieke gebeuren: www.cfactory.nl

Schoenontwerpers, -makers en -liefhebbers OPGELET!
Op uitnodiging van Softwoodenshoes komt het Internationaal Klompenmuseum tijdens CFactory een deel van haar prachtige collectie Franse klompen laten zien. Grijp je kans ze van dichtbij te bekijken en laat je inspireren. Neem deze Franse Sabots, die traditioneel als bruidsklomp werd gedragen in Valee de Bethmale, waaraan een bizarre legende kleeft. http://creatievefabriek.nl/cfactory/internationaal-klompenmuseum/

terug naar boven


8. 356 klompjes zaten er in de pot

De samenwerking tussen ABN AMRO en het Internationaal Klompenmuseum heeft heel veel positieve reacties opgeleverd, o.a. leuk dat jullie op deze manier samen op de Corsomarkt staan. Er was een prijsvraag van hoeveel klompjes er in een pot zouden zitten. De aantallen liepen uiteen van 100 – 1.200. Zelf waren de mensen van het Klompenmuseum en de bank ook wel nieuwsgierig hoeveel er in zouden zitten, omdat ze van te voren niet geteld waren. De winnaars krijgen natuurlijk bericht en dan wordt er afgesproken wanneer en waar ze de prijs kunnen ophalen. . klompjes

terug naar boven